تفاوت سرخ کن بدون روغن با سرخ کن معمولی چیست؟ مزایا و معایب استفاده از سرخ کن بدون روغن و سرخ کن معمولی چه میباشد؟ سرخ کن بدون روغن چه کاربردی دارد و چگونه کار میکند؟ سؤالاتی که خواندید از جمله سؤالات پر تکراری و پر بحثی هستند که در بحثهای روزمره میان مردم در حوزهی وسایل و تجهیزات آشپزی مطرح میشود، اما به اتفاق نظر نمیرسند. ما در این مقاله سعی کردیم تا به پرسشهای ذکر شده پاسخ دهیم و یکبار برای همیشه به این بحث پایان دهیم. بنابراین تا انتهای مطلب با لوازم خانگی ایران همراه باشید.
یکی از انواع غذاهایی که هم اکنون در سراسر دنیا طرفداران بسیار زیادی دارد و در بسیاری از مکانهای سرو و پذیرایی مانند رستوران و کافه رستوران ارائه میشود، غذاهای سرخ کردنی میباشد. همانطور که مطلع هستید برای تهیهی انواع این غذاها باید از مقدار بسیار زیادی روغن استفاده کرد.
آشپزان برای سرخ کردن غذاهای سرخ کردنی از راههای گوناگونی استفاده میکنند؛ اکثر آشپزان ایرانی به طور معمول از تابه برای سرخ کردن آن استفاده میکنند. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی دستگاهی بنام سرخ کن ساخته شده است که با کمک آن میتوان انواع و اقسام غذاهای سرخ کردنی مختلف را مانند سیب زمینی، مرغ، برگر، چیپس و… را تهیه کرد. بسیاری از افراد نیز به اقتضای پیشرفت فناوری این نوع دستگاهها را خریداری کرده و در خانه یا رستوران از آن استفاده میکنند، اما ممکن است تفاوت یک سرخ کن بدون روغن با معمولی را ندانند و هیچ اطلاعات و آگاهی خاصی از این دو وسیله نداشته باشند.

فهرست سر فصل ها:
- سرخ کن معمولی (با روغن) چیست و چگونه کار می کند؟
- سرخ کن بدون روغن چیست و چگونه کار می کند؟
- تفاوت سرخ کن بدون روغن با معمولی چیست؟
- بهترین برند سرخ کن بدون روغن چیست؟
سرخ کن معمولی (با روغن) چیست و چگونه کار می کند؟

سرخ کن معمولی (Deep Fryer) با استفاده از مقدار قابل توجهی روغن قادر است غذاهای سرخ کردنی گوناگونی درست کند؛ از غذاهای کوچک گرفته مانند سیب زمینی و چیپس تا غذاهای بزرگ مانند بال و سینهی مرغ. حتی بعضی از سرخ کنهای معمولی بزرگ و صنعتی توانایی سرخ کردن غذاهای بسیار بزرگ مانند مرغ بریانی را دارند که ممکن است آنها را در برخی رستورانها ملاحظه کرده باشید. این نوع سرخ کن ها تمام جوانب و سطوح غذای مورد نظر را در حرارت زیاد و در سریعترین زمان ممکن با کمک روغن داغ سرخ میکنند. این ویژگی در مقایسه با تابه که وسیلهای دیگر برای سرخ کردن به شمار می رود، نوعی امتیاز مثبت تلقی میشود؛ زیرا در هنگام سرخ کردن غذا در ماهیتابه، شما میبایست هر چند دقیقه یک بار غذا را برعکس کنید تا آن سمت غذا را نیز سرخ کنید؛ در نتیجه این فرآیند به عملی وقتگیر و خستهکننده برای آشپزی تبدیل میشود. برای سرخ کردن غذا ابتدا آن را در سبد تعبیه شدهی سرخ کن قرار دهید، سپس سبد را در انتهای سرخ کن که حاوی مقدار زیادی روغن است قرار دهید تا به غذای مد نظر در حجم زیادی از روغن داغ و حرارت دیده به اصطلاح غوطهور شود. از آنجایی که کل غذا توسط روغن پوشش داده شده است، بنابراین روغن داغ گزینهی ایدهآلی برای انتقال دادن حرارت به تمام قسمت های غذا محسوب میشود. بعد از گذشت چند دقیقه غذای مورد نظر به صورت کاملا برشته و سرخ داده شده توسط دستگاه خدمت شما تحویل داده میشود.
سرخ کن بدون روغن چیست و چگونه کار می کند؟

سرخ کن بدون روغن (Air Fryer) که از آن بعنوان سرخ کن رژیمی یا هواپز نیز یاد میکنند، با استفاده از هوا و با حرارت دادن آن غذا را ترد میکند. یک پنکه در لایهی بالایی سرخ کن بدون روغن تعبیه شده است تا هوای موجود در فضای محفظهی سرخ کن را از طریق المنتهای داغکننده به جریان بیندازد و پس از برخورد به تمام سطوح غذای قرار گرفته شده در سبد، آن را به طور کامل ترد کند به این فرآیند اصطلاحا جریان همرفتی میگویند. هوای داخل سرخ کن به صورت ۳۶۰ درجه در محفظه جریان دارد و با کمک فناوری Rapid Air به طور مداوم در حال چرخش است. پس از این فرآیند غذا با حفظ عطر و طعم خود، کاملا برشته و ترد شده و آمادهی مصرف شدن است.
تفاوت سرخ کن بدون روغن با معمولی چیست؟

حال پس از اینکه با نحوهی کارکرد این دو دستگاه آشنا شدید، باید به پرسش اصلی این مطلب بپردازیم: این دو دستگاه چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
عطر و طعم
غذایی که توسط سرخ کن معمولی سرخ میشود، طعم و مزهی بهتری دارد. دلیلش این است که روغن موجود در این سرخ کن بیشتر جذب غذا شده و به اعماق آن نفوذ کرده و در نتیجه غذا خوشمزهتر و تردتر میشود و از کالری بسیار بالایی برخوردار باشد؛ این در حالی است که غذای موجود در سرخ کن بدون روغن پس از فرآیند سرخ شدن ممکن است کمی خشک، ترد و برشتهتر از آنچه انتظارش را داشتید تبدیل شود.
مصرف انرژی
در این حیطه سرخ کن بدون روغن عملکرد بهتری دارد؛ زیرا زودتر غذا را داغ و ترد میکند و در نتیجه در مصرف انرژی برق صرفه جویی میکند. همچنین این نوع سرخ کن برخلاف سرخ کن معمولی نیازی به استفاده از روغن ندارد؛ به گونهای که یک قاشق غذاخوری روغن به تنهایی برای پخت و پز کفایت میکند. حتی انواع خاصی از سرخ کن ها نیاز به روغن ندارند و تنها با کمک هوای داخل محفظه میتوانند غذا را ترد کنند؛ در حالیکه سرخ کن های معمولی این قابلیت را ندارند و برای عملیات سرخ کردن به میزان زیادی روغن نیاز دارند. بنابراین سرخ کن بدون روغن گزینهی مقرون به صرفهتری نسبت به رقیب همتای خود بهنظر میرسد.
سلامتی
مسئلهی سلامتی یکی از مسائل بسیار مهم دربارهی مصرف غذاهای سرخ کردنی است. اینگونه غذاها و خوراکیها بهدلیل اینکه همیشه با مقدار زیادی روغن تهیه میشوند از چربی، کالری و مهمتر از آن از ترکیبات مضر بسیار بالایی تشکیل شدهاند که سلامتی انسان را به خطر میاندازند. بدنی که کلسترول بالایی داشته باشد، به بستر مناسبی برای پدید آمدن بسیاری از بیماریها و عوامل تهدید کننده مانند سکته، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا، چاقی، حملهی قلبی و سایر بیماریهای قلبی-عروقی تبدیل میشود. برخی از محققان ادعا میکنند میزان روغنی که در سرخ کن معمولی استفاده میشود ۵۰ برابر مقدار روغنی است که در سرخ کن بدون روغن بکار میرود. فلذا سرخ کن بدون روغن بهدلیل استفادهی نه چندان زیاد از روغن در این زمینه بهتر عمل میکند و نقرهی قابل قبولی کسب میکند.
چند کارگی
اگر دنبال سرخ کنی هستید که غیر از سرخ کردن کاربردهای دیگری نیز داشته باشد، باید به سراغ سرخ کن بدون روغن بروید. مدلهای خاصی از سرخ کن های بدون روغن دارای تجهیزات جانبی هستند که با کمک آنها میتوان به قابلیت گریل کردن و برشته کردن غذاها دست یافت. همچنین در بازار سرخ کن هایی موجود است که دارای سبد دوقلو هستند که برای پخت همزمان دو خوراکی مختلف گزینهی مناسبی به شمار میروند.
تنوع غذایی
در بعضی از سرخ کن های بدون روغن میتوان کیک و شیرینی پخت و تهیه کرد. علاوه بر این سرخ کن های بدون روغن از قابلیتهای دیگری مانند گرم کردن غذاهای باقیمانده، پختن بیسکوییت، پیراشکی، مافین، کوکی، کیکهای ریز و درشت، بو دادن آجیل و پختن غذاهای یخزدهی بیرون بر و آمادهی طبخ برخوردارند.
کاربری و شستشو
کار با سرخ کن های بدون روغن بسیار ساده است و دارای پیچیدگی خاصی نیست. تنها لازم است میزان دما و مدت زمان لازم برای پخت غذا را ابتدا انتخاب کنید و سپس توسط دکمههای تعبیه شده، مقادیر را وارد دستگاه نمایید تا فرآیند پخت غذا آغاز گردد.
همچنین شستشوی سرخ کن بدون روغن نسبت به سرخ کن معمولی به مراتب بسیار آسانتر و سریعتر است؛ زیرا بدنهی آن دارای روکش نچسب است؛ به همین سبب بدنه در هنگام فرآیند پخت و پز غذا داغ نمیشود. ضمن اینکه تقریبا تمام سطوح داخلی سرخ کن رژیمی بهخاطر عدم استفاده از روغن بعد از اتمام فرآیند پخت غذا تمیز باقی میماند. لازم به ذکر است برخی از سرخ کن های بدون روغن موجود در بازار از سبد، محفظه و تابههایی برخوردار هستند که قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی را دارند. بنابراین دیگر لازم نیست خود را به زحمت بیندازید تا آنها را با استفاده از دست و مایع ظرفشویی بشویید.
بهترین برند سرخ کن بدون روغن چیست؟
برندهای معتبر دنیا به کمک فناوریهای روز و نوین توانستهاند سرخ کن های بدون روغن با کیفیتی تولید و وارد بازار کنند. این سرخ کن ها دارای تکنولوژیهای پیشرفته و امروزی هستند و از قابلیتها و ویژگیهای بسیار منحصر بهفردی برخوردارند؛ به همین دلیل توانستهاند توجه بسیاری از علاقهمندان به لوازم آشپزخانه برقی را به سوی خود جلب کنند. شرکت معروف هلندی فیلیپس شرکتی است که توانسته با کمک کادر مجرب و آزمودهی خود و تجهیزات مدرنی که در اختیار دارد سرخ کن های بدون روغن فوق العادهای در قیمتهای مناسب روانهی بازار کند تا نیازهای کسانی که دغدغهی سرخ کردن غذا و به تناسب آن اهمیت دادن به سلامت خود را دارند را برآورده کند.